10/01
2017

Leiderschaps- en teamontwikkeling met paardenkracht!

Josselien Janssens van Teams met Paardenkracht spreekt tijdens de Nieuwjaarsbijeenkomst van NVP afdeling Zuid-Holland, lees hieronder een interview met haar.

Je bent gepassioneerd voor ontwikkeling van mensen. Wat is die passie en waar komt die vandaan?

"Ik heb vooral ontzettend veel geleerd van 'hoe het niet moet'! Om je talent te benutten en in je kracht te staan moet je bepaalde vaardigheden leren - jouw eigen unieke achtergrond bepaalt welke dat zijn. Ik ben bij de start van mijn carrière nauwelijks ondersteund in mijn ontwikkeling, alles wat er op dat vlak gebeurde waren toevalstreffers die soms goed, en soms minder succesvol uitpakten.

Vanaf 2004 ging ik weer intensief met paarden aan de slag in mijn vrije tijd. Tegelijkertijd kwam er in het algemeen vanuit werkgevers, en ook in de organisatie waar ik werkte, steeds meer aandacht op ontwikkeling. Ik ontdekte hoe ik wat ik leerde van het omgaan met paarden kon toepassen om in mijn werk mijn doelen effectiever te bereiken.

Het zelfvertrouwen en de mogelijkheden die dit geeft hebben mij zelf vleugels gegeven. Ik deel dus ontzettend graag deze passie omdat mensen het best 'renderen' voor een organisatie als ze de ruimte en ondersteuning krijgen om vanuit hun unieke kracht en talent te leren werken."

Wat kunnen HRM-professionals met jouw ideeën over leren?

"HRM professionals krijgen toegang tot simpele, op de emotionele intelligentie van paardenkuddes geïnspireerde inzichten en instrumenten voor samenwerking. Deze vaardigheden hebben een grote positieve impact op het functioneren van individuen en teams en laten zich prachtig vertalen naar de realiteit van het werken met mensen en teams. Denk bijvoorbeeld aan hoe je een diversiteit van mensen aanstuurt, grenzen handig aangeeft, jezelf en je plannen solide presenteert, en gesprekken voert om problemen op te lossen.

Slechts zo'n 10% van ons functioneren is door onszelf bewust 'controleerbaar' en 'bestuurbaar'. De manier waarop we hiermee omgaan, bepaalt of onze onbewuste 90% ons mee-of tegenwerkt. Dit is de 90% die het hele spectrum van scenarios bepaalt tussen de vraag of we op een gezonde manier succesvol zijn in ons werk of bijv. in een burnout raken. Paarden laten in hun natuurlijke reacties precies zien wat die 90% uitstraalt.

In oefeningen met paarden leren we die 10% dus effectiever in te zetten om de onbewuste 90% vóór ons te laten werken. De ervaringsgerichte oefeningen zorgen dat we direct met de nieuwe inzichten werken, zodat die optimaal beklijven."

Hoe ben jij zelf bezig met (professionele) ontwikkeling en vernieuwing?

"Dagelijks! Paarden zijn namelijk eerlijk en maken geen onderscheid des persoons. Elke keer als ik een coaching of training geef, of aan de slag ben met mijn eigen paarden, moet ik dus mijn eigen medicijn nemen!

Daarnaast heb ik als doel om elk jaar minstens één opleiding of cursus te volgen voor mijn eigen ontwikkeling. Zo heb ik bijvoorbeeld recentelijk het Odin Development Compass, een fantastisch competentie-meetinstrument, toegevoegd in mijn werkwijze. Dit sluit nauw aan bij de behoeftes in veel organisaties en biedt een perfecte basis voor het coachen en trainen met paarden om mensen echt in hun kracht en in de juiste rol in het team te krijgen."  

Onze partners