07/03
2017

BNR Nieuwsradio Internationale Vrouwendag: GELIJKE LONEN HOE DAN OOK OP POLITIEKE AGENDA

Veel partijen willen gelijke lonen voor mannen en vrouwen bij gelijke werkzaamheden behandelen bij de onderhandelingen voor een regeerakkoord. Maar in de Tweede Kamer zoals die nu nog verdeeld is, zou er geen meerderheid voor zijn.

Dat blijkt uit een rondgang van BNR langs politieke partijen. Er zijn heel wat partijen voor, maar in de huidige verhoudingen is er net geen meerderheid. PvdA, GroenLinks, SP, D66, 50Plus, Partij voor de Dieren en Nieuwe Wegen van Jaques Monasch willen allemaal de gelijke beloning voor mannen en vrouwen in een regeerakkoord verwerken. 

Part-time werk
Het verschil in lonen komt ook voor in de universitaire sector, zegt Job Voorhoeve, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Personeelsmanagement en Organisatie-ontwikkeling, de NVP. 'Dat komt met name door het part-time werken en doordat vrouwen nog niet heel erg goed zijn in onderhandelen. Maar je ziet ook dat HR-directeuren zoiets niet bewust laten ontstaan. Ik denk dat het gewoon aangepakt moet worden waar het ontstaat. Als je goede HR-directeuren hebt met een professionele organisatie komt dat soort misstanden snel naar boven.'

Luister > 'Transparantie is één, en de Ondernemingsraad moet kunnen instemmen'

 

Lees verder > GELIJKE LONEN HOE DAN OOK OP POLITIEKE AGENDA

Onze partners