10/09
2017

“Spannende tijden voor HR-professionals” | NVP congres HRM bevordert innovatiecapaciteit

Big data, werkstress en burn-out, verschillende generaties op de arbeidsmarkt. “Het zijn spannende tijden voor HR-professionals”, zegt Roel Schouteten. Hij is binnen de opleiding Bedrijfskunde docent Strategisch Personeelsmanagement en vanuit de Radboud Universiteit betrokken bij het congres ‘HRM bevordert innovatiecapaciteit’. De NVP organiseert dit congres op 30 oktober 2017 samen met de Radboud Universiteit en de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN). Volgens Schouteten is het congres belangrijk voor HR-professionals én studenten,  hieronder vertelt hij waarom. Meld je dus nu nog aan!

HRM & Innovatie: twee invalshoeken
“Er komen op het congres twee onderwerpen samen”, vertelt Roel Schouteten. “Hoe zorg je als HR-afdeling dat de medewerkers innovatief zijn én hoe innoveert het vakgebied zelf? Het thema innovatie is voor HRM belangrijk omdat organisaties nou eenmaal moeten innoveren om te overleven. Die vernieuwingen en ontwikkelingen in de organisatie gebeuren door mensen. En als je het hebt over mensen in de organisatie, dan heb je het over het vakgebied van HR. Het vermoeden is dat als je je mensen op een bepaalde manier aanstuurt en weet te motiveren en betrekken bij je processen, de kans op innovatie groter is. Onderzoek op dat terrein komt de laatste jaren pas op, dus in die zin is dit congres wetenschappelijk ook heel vernieuwend. Voor organisaties is het in de praktijk ook heel spannend; ze hebben er dagelijks mee te maken. Er leven dan ook vragen als hoe je innovatie op een goede manier voor elkaar kunt krijgen in je organisatie.
Op het terrein van HRM zijn zelf ook veel ontwikkelingen gaande, denk aan Big Data. Hoe kun je al die data inzetten voor je organisatie? Daarmee wordt HR veel strategischer. Ook thema’s als werkstress en burn-out zijn relevant: hoe voorkom je nou dat mensen ziek worden van hun werk? Met data over ziekteverzuim enzovoorts, kun je daar inzichten uit afleiden over hoe je hier als organisatie op in kunt spelen. Het zijn dus spannende tijden voor HR met allerlei ontwikkelingen in het organiseren van werk.”

Theorie & praktijk
“Ik heb zelf onderzoek gedaan naar HRM-praktijken en innovatie. Samen met enkele onderzoekscollega’s zit ik vanuit de Radboud in het organisatieteam van dit congres. Wij vinden het vanuit ons onderzoek en professionele interesse in het onderwerp mooi dat dit congres dit wetenschappelijk spannende onderwerp verbindt met het spannende vanuit de praktijk. De twee innovatie-invalshoeken van dit congres zijn ook onderwerpen die in mijn colleges aandacht krijgen. Maar dat is vooral de theorie: dit congres is voor studenten een ideale gelegenheid om het wetenschappelijke beeld uit die colleges te toetsen aan een praktijkperspectief dat daar naast wordt gezet. Dit is heel waardevol!”

Must see
“Steven DHondt is echt een expert op het gebied van sociale innovatie en werkplekinnovatie. Dat lijkt me erg interessant, net als sprekers die ingaan op hoe je HR in kan zetten voor innovatie. Bijvoorbeeld Peter Oeij van TNO (Leiderschap in innovatieve teams), maar ook Maarten Renkema van de Universiteit Twente (Medewerker-gedreven innovatie: de rol van HRM en leiderschap). Het draait uiteindelijk om mensen, om de impact van de ontwikkelingen op de mensen die het werk moeten doen. Dat is mijn persoonlijke drijfveer bij het onderzoek en wil ik ook overdragen aan studenten. Op het congres staat dit ook centraal, daar kan ik en velen met mij weer veel van leren!”

Nieuwsgierig naar het volledige programma? Kijk in de NVP-agenda en meld je aan! We zien je graag op 30 oktober. 

Onze partners