Logo

5 VOORDELEN VAN SPACED LEARNING MET MICROLEARNING

5 VOORDELEN VAN SPACED LEARNING MET MICROLEARNING

02-02-2022
Ontwerp zonder titel (33).png.webp

Stampen werkt niet. Wel voor de stamppot natuurlijk, maar niet om iets te leren. Om iets echt goed te kunnen leren en onthouden, kun je het leren beter spreiden in

Stampen werkt niet. Wel voor de stamppot natuurlijk, maar niet om iets te leren. Om iets echt goed te kunnen leren en onthouden, kun je het leren beter spreiden in de tijd. Dit blijkt uit onderzoek dat gedaan is naar de manier waarop wij kennis consumeren en hoe ons brein werkt. Dit gegeven wordt in het Engels het spacing effect genoemd. In het Nederlands is het helaas lastig te vertalen: je zou uitkomen op ‘gespreide herhaling’.

Hoe werkt het?
Stel, je geeft lerenden een lijst met historische data om te onthouden. Wat te doen: stampen? Beter van niet. Je zult zien dat de lerenden deze gegevens veel beter onthouden als ze het leren over een paar sessies uitsmeren. De data in één sessie allemaal tegelijk proberen te onthouden gaat gewoon niet lukken. Daarom wordt er vaak aangeraden: verdeel de stof over meerdere sessies die verdeeld zijn over de tijd.

De filosofie achter het spacing effect is dat door het aanbieden van hapklare en korte lessen, slechte opname van nieuwe informatie wordt tegengegaan. Deze hapklare lessen moeten boeiend zijn en duidelijk worden uitgelegd. En dat is precies wat Microlearning doet. Microlearning bereikt dit op twee manieren: door de aandacht te vestigen op de belangrijkste punten die onthouden moeten worden én door de informatie met bepaalde tussenpozen te herhalen, zodat deze niet wordt vergeten. Als je de microlearnings inzet met tussenpauzes, hebben ze veel effect. 

Wat zijn de voordelen die hierbij een rol spelen? De volgende vijf voordelen zijn te benoemen:

1. De retentie is op lange termijn te verbeteren met hapklare lessen
Simpel gezegd, bekendheid met een onderwerp versnelt het leerproces. Hoe meer een lerende over een onderwerp weet bij de start, hoe sneller hij verbanden legt tussen de belangrijkste ideeën. Een aspect van microleren is dat het de retentie van informatie verbetert door de aandacht te vestigen op wat er echt toe doet. En door studenten vertrouwd te maken met de belangrijkste ideeën van een les.

Met behulp van microlearning kun je videolessen van vijf of tien minuten geven over de belangrijkste ideeën die lerenden moeten onthouden. Daarna leg je de meer ingewikkelde details van een onderwerp uit, zodat de betekenis begrepen wordt. Pas daarna wordt op de details ingaan. Met andere woorden, de hoofdgedachten worden vertrouwd, wat de kans vergroot dat lerenden ze onthouden. Zo kan een reeks van lessen van bijvoorbeeld 10 minuten per dag gegeven worden.

2. Vermindering van cognitieve belasting voor studenten
Een training van een dagdeel is voor studenten veeleisend. Er is dan veel nieuwe informatie die in een keer moet worden verwerkt en onthouden. Soms kan dit leiden tot een burn-out bij lerenden door cognitieve overbelasting.

Het werken met microlearning voorkomt dit probleem. Door lessen op te splitsen in brokken, met elk een leerdoel, is de informatie veel gemakkelijker te verteren en te begrijpen. Door deze lessen dan ook nog eens uit te smeren over een week, komt de lerende helemaal een stuk verder.

Zo kun je een les van 40 of 50 minuten onderverdelen in 4 tot 5 logisch verbonden microlessen die hiërarchisch zijn georganiseerd. In plaats van van onderwerp naar onderwerp te springen, neemt de moeilijkheidsgraad toe. Zodat studenten een goed begrip krijgen van de belangrijkste ideeën die in elke microles worden gepresenteerd. Na iedere 8 minuten les wordt iets ingebracht om de hersenen even de ruimte te geven het geleerde te verwerken. Daarmee is de les van die dag weer afgesloten.

3. De gewoonte om te stampen doorbreken
We hebben het allemaal gedaan: het ‘stampen’ voor tests of examens. Het kan helpen om een of twee keer te slagen voor een toets. Hierdoor krijg je de indruk dat het een succesvolle methode is. In werkelijkheid brengt het niet alleen onnodige stress met zich mee, maar is het ook een gegarandeerde manier om snel te vergeten wat je hebt geleerd.

Gespreide herhaling of spaced learning is een evidence-based leertechniek om het leren te verbeteren. Het kan geïmplementeerd worden met behulp van microleren. Dit doorbreekt de slechte gewoonte van stampen, omdat lerenden gewoon meer informatie onthouden in learnings die worden gescheiden door pauzes. Om dit mogelijk te maken, stellen microlessen studenten in staat dezelfde informatie in de loop van een paar dagen, weken of zelfs maanden te herhalen. Door steeds te bouwen op de les van de keer daarvoor kun je zo een onderwerp goed uitwerken en herhaal je eerder geleerde lessen.

4. Verschillende leveringsformaten voor studentenbetrokkenheid
Laat je niet misleiden door de naam microlearning. Microlearning betekent niet dat je oppervlakkige stukjes informatie geeft. Trainers gebruiken veel afwisselende leervormen om hun content beter over te brengen. Denk aan een stukje tekst dat gelezen wordt waarna de belangrijkste ideeën besproken worden. Of commentaar geven op een afbeelding. Maar het kan ook een korte video zijn, een korte audiogids of een leerspel. Ook een microlearning in de vorm van een game of quiz is mogelijk. Lerenden overhoren zichzelf hiermee en leren ook nog nieuwe dingen. Dit kan maximaal vijf of tien minuten duren.

5. Studenten laten leren waar ze ook zijn
Het doel van microleren is dat, waar ze ook zijn, studenten toegang krijgen tot de microlearnings: op het werk, op school of thuis, in afgelegen of hybride leeromgevingen. Je kunt werken met een centrale bibliotheek. Onze bonustip is om de online leeromgeving niet te vergeten, waarmee iemand punten en badges kan verdienen als de verschillende onderwerpen geleerd zijn. Daarmee kun je op een simpele manier leuke competities organiseren.

Van overvloedig naar uitgebalanceerd
Al met al is het spacing effect geschikt voor alle leeftijden. Het belangrijkste voor trainers is om grotere lessen op te delen in kleinere eenheden en zich te concentreren op de belangrijkste ideeën van een les. En natuurlijk maak je dan gebruik van het voordeel van spacing binnen microlearnings. Hierdoor kun je met microlearning cursisten effectief laten leren. Herhalen in de tijd in plaats van stampen & vergeten.

Meer weten over het spacing effect? Will Thalheimer heeft het in 2006 uitgebreid onderzocht.
Inspiratiebronnen
5 Reasons to include micro learning in your teaching strategy
The Spacing Effect: How to Improve Learning and Maximize Retention

 

Helma van den Berg, microlearning expert Let’s Learn!

Reacties

  1. Drift Boss Drift Boss Schreef op 15 augustus 2024 om 12:59:36

    Het doel van microlearning is om vanaf elke locatie toegang te hebben tot microlearning-materiaal: op het werk, op school, thuis of in een omgeving voor leren op afstand of in hybride leeromgevingen.

Plaats een reactie

Onze partners