Logo

Hoe krijg je jong talent aan boord?

Hoe krijg je jong talent aan boord?

8 jan 2020
Blog Vivian Kuijper.jpg

De krapte op de arbeidsmarkt bereikte dit jaar een recordhoogte volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek. Veel organisaties concurreren met elkaar in de strijd

De krapte op de arbeidsmarkt bereikte dit jaar een recordhoogte volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek. Veel organisaties concurreren met elkaar in de strijd om jong talent. Maar als je in de huidige arbeidsmarkt jong talent wil binnenhalen, dan moet je met een goed aanbod komen. Hoe krijg je hen aan boord en zorg je er ook voor dat ze willen blijven? Door in te spelen op wat jongeren belangrijk vinden en wat hen drijft.

Ruimte voor innovatie
Ervaring is waardevol, maar kan ook een beperking worden als een ervaren werknemer alleen nog in zijn eigen werkwijze gelooft. Starters denken nog niet in beperkingen waardoor een jong team vaak het voordeel van innovatief denken heeft. Wanneer dit gecombineerd wordt met de kennis van ervaren collega’s, wordt er optimaal gebruik gemaakt van elkaars kracht.

Als leidinggevende heb je veel invloed op het zelfstandig denkvermogen van collega’s. Als nieuwe ideeën niet welkom zijn, zullen zelfs de meest enthousiaste creatievelingen geen moeite in een project willen steken. Zo raakt het bedrijf snel zijn innovatieve vermogen kwijt.

Kiezen van een nieuwe baan
Onderzoeksbureau Motivaction deed onderzoek naar jongeren in de arbeidsmarkt in opdracht van YoungCapital. De jongeren gaven aan wat zij belangrijk vinden bij het zoeken van een nieuwe baan. Veel van deze jongeren kozen natuurlijk ‘een goed salaris’. Meer opvallend is dat ongeveer net zoveel graag werk met betekenis willen. Ze willen werken voor een merk of product waar ze achter staan, of iets goed doen voor de wereld.

Een andere belangrijke factor is de mogelijkheid om te ontwikkelen en groeien binnen het bedrijf, zeker bij het kiezen van een vaste baan. Jongeren willen weten of ze cursussen en opleidingen kunnen volgen. Hoe ze begeleid worden door hun leidinggevende en of ze kans maken op een hogere functie. Ook wordt er vaak rekening gehouden met reistijd en sfeer op de werkvloer wanneer men zoekt naar een nieuwe baan.

Geef ze een kans
Je hebt het jong talent aan boord gekregen! Hoe zorg je er nu voor dat ze op lange termijn bij het bedrijf willen blijven werken? Voor jongeren betekent geld vaak vrijheid en zelfstandigheid. Daarom is het ook niet gek dat de kans op een salarisverhoging een groot pluspunt is voor velen. Verder willen jongeren graag meer leren en ontwikkelen tijdens hun werk, om uiteindelijk te kunnen doorgroeien. Daarom is het goed om concreet te maken welke functie ze kunnen bereiken en hoe, maar ook om regelmatig de voortgang te bespreken.

Stop met micromanagen
Jongeren blijven graag bij een bedrijf die hun meer vrijheid en autonomie geeft. Ze willen zelf hun werktijden kunnen bepalen, vanuit huis werken, en zelf kunnen bepalen wanneer en hoe ze een taak uitvoeren. Het blijkt ook dat jongeren met een tijdelijke baan vaak een wens naar meer verantwoordelijkheid hebben, terwijl dit minder voorkomt bij jongeren met een vaste baan of bijbaan. De resultaten zijn een duidelijke boodschap naar leidinggevenden; Toon wat vertrouwen en geef de ‘groentjes’ de ruimte om te groeien.

Auteur: Vivian Kuijper via YoungCapital (Vivian Kuijper werkt als Digital PR medewerker bij YoungCapital. Naast haar studie International Business Management and Marketing, schrijft zij artikelen over diverse onderwerpen zoals de growth mindset en het omgaan met stress).

Onze partners