Logo

Groen HR-beleid: van klimaatbudget tot milieupunten sparen

Groen HR-beleid: van klimaatbudget tot milieupunten sparen

9 sep 2022
Groen HR-beleid smal.jpg

We willen allemaal ons steentje bijdragen aan de klimaatdoelen en duurzaamheid. Maar hoe vertaal je dat door in HR-beleid en wat tikt echt aan? Zeven inspirerende voorbeelden.

1. Klimaatfonds AFAS: medewerkers mogen 25.000 euro lenen

Softwarebedrijf AFAS biedt al haar 650 medewerkers een klimaatfonds aan. Het gaat om een lening tegen een gunstige rente (2,9%) van maximaal 25.000 euro om hun koophuis te verduurzamen, in de vorm van bijvoorbeeld zonnepanelen, een warmtepomp of isolatiemaatregelen, zo vermeldt de website. Medewerkers lossen de lening binnen tien jaar af via een aflossingsplan. AFAS heeft hier een aantal regels voor opgesteld, zoals een afspraak wat er gebeurt bij uitdiensttreding. Ook de kredietwaardigheid wordt getoetst. ‘Het fonds betekent voor medewerkers tevens een mogelijkheid om tot lagere maandlasten te komen’, vertelt HR-directeur Britt Breure. ‘De hoge energieprijzen en torenhoge inflatie waren voor ons de aanleiding om direct in actie te komen.’

2. Groene arbeidsovereenkomst: duurzames keuzes belonen

‘Stimuleer duurzame vormen van transport’ en ‘Beloon de keuze voor een duurzame bank’. Het zijn twee voorbeelden van zaken die in de ‘groene arbeidsovereenkomst’ kunnen worden opgenomen. Bedenker is het bedrijf Patroon Legal Design, dat juridische kennis met grafische vormgeving combineert. Via hun website is de groene arbeidsovereenkomst gratis te genereren. Uiteraard kun je als werkgever een arbeidsovereenkomst niet zomaar eenzijdig wijzigen.

3. Klimaatbudget van 2500 euro in cao Achmea

Alle 16 duizend medewerkers van Achmea krijgen eenmalig een klimaatbudget van netto 2500 euro, zo is afgesproken in de cao. Medewerkers kunnen het budget vanaf 2023 inzetten voor producten en diensten die een bijdrage leveren aan verduurzaming. Zoals isolatie van de eigen woning, een energiezuinige wasmachine of een fiets voor het woon-werkverkeer.

4. ABN Amro: van lease-auto naar mobiliteitsbudget

ABN Amro probeert in haar HR-beleid het aantal autokilometers af te remmen. Nieuwe werknemers krijgen standaard een ov-kaart toegestuurd en er is een fietsregeling. De auto van de zaak maakt plaats voor een mobilititeitsbudget, naar eigen inzicht te besteden. Duurzame keuzes worden beloond: een privélease-auto rijden kan nog steeds, maar pakt ongunstiger uit dan OV of fiets. Per reis kunnen medewerkers in een app kiezen welk vervoersmiddel het meest duurzaam en efficiënt is.  

5. ANWB beloont fietsen en lopen

De ruim vierduizend medewerkers van de ANWB krijgen geen vast maandelijks bedrag meer voor hun woon-werkverkeer. In plaats daarvan worden daadwerkelijk gereisde kilometers vergoed. Via een app of internetapplicatie geven zij zelf door voor welk vervoersmiddel ze elke werkdag hebben gekozen. De hoogte daarvan is afhankelijk van het vervoer: 15 cent per fiets/loopkilometer en 10 cent per autokilometer. OV-kilometers worden 100% vergoed. Voor thuiswerken is er een (onbelaste) thuisvergoeding van 2 euro per dag.

6. Arcadis laat medewerkers groene punten sparen

Om duurzaamheid te stimuleren kunnen medewerkers van Arcadis vrijwillig meedoen aan een groen gedragsbeloningsprogramma.Via een app kun je groene punten verdienen. Zo spaar je punten voor onder andere spitsmijden, thuiswerken, wandelen en fietsen. Deze punten kun je inwisselen voor kortingen in een duurzame webshop. Openbaar stimuleren doet het bedrijf ook door een NS-business Card te verstrekken aan alle medewerkers. Dat het Arcadis ernst is, blijkt wel uit het kantorenbeleid. Om treinreizen te stimuleren worden snelwegkantoren verlegd naar intercitystations. Alle grote kantoren zijn inmiddels goed ‘aan te treinen’.

7. Anders reizen: gigantische milieuwinst met hybride werken

Anders Reizen is een coalitie van ruim zeventig grote bedrijven en organisaties, met als gezamenlijk  doel in 2030 de CO2-uitstoot van het woon-werkverkeer en andere zakelijk reizen te halveren ten opzichte van 2016. Daarvoor hebben ze tien koplopermaatregelen opgesteld. Een daarvan is hybride werken. ‘Hybride werken draagt substantieel bij aan het behalen van dat doel. De te behalen milieuwinst is gigantisch’, zegt directeur Hugo Houppermans.

Anders Reizen heeft CE Delft gevraagd de belangrijkste maatregelen door te rekenen op CO2-winst. Het verslag daarvan vind je hier>>.

Bron: XpertHR

Onze partners